Lek op School

Groep zeven en acht van Basisschool de Weidevogel in Amsterdam duiken tijdens het lezen van jeugdthriller ‘Lek’ de politiek in. Vijf vrijdagmiddagen krijgen ze op school les over het Binnenhof. Als afsluiting gaan ze zelf naar Den Haag om als echte journalisten aan het werk te gaan. Tijdens een persconferentie in Nieuwspoort met vicepremier Lodewijk Asscher stellen ze zelf de vragen.

IMG_4297    DSC_0452

De scholieren worden geholpen door niemand minder dan RTL-journalist Frits Wester. Voornaamste advies: ‘Als Asscher geen goed antwoord geeft, doorvragen!’

IMG_4176    IMG_4219

Om zich voor te bereiden op hun persconferentie in Nieuwspoort zijn de twee groepen al een paar vrijdagmiddagen op school bezig met de politiek. Ze richten partijen op, houden verkiezingen en formeren een regering. De kleur van de coalitie is opmerkelijk groen.

De fractievoorzitters

Vervolgens komen hoofdrolspelers uit politiek Den Haag naar school. De leerlingen hebben zich goed voorbereid. CDA Tweede Kamerlid Mona Keijzer en PvdA Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch laten zich het hemd van het lijf vragen. ‘Wat is de meest irritante vraag van journalisten? Is het leuk om in Den Haag te werken? Ben je nog wel eens thuis als je politicus bent?’

Mona Keijzer en Ahmed MarcouchAhmed Marcouch

Ook de politiek assistent van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën onderwerpt zich aan het vragenvuur. Sherlo Esajas vertelt over het politieke handwerk en over de lange onderhandelingen om een meerderheid te krijgen voor de begroting 2014.

Politiek assistent Sherlo Esajas onderwerpt zich aan het vragenvuur.

De leerlingen aan het werk als professionele journaslisten

 

 

 

 

 

 

De kinderen schrijven artikelen en plaatsen die in de zelfgemaakte krant De Weidevogel’. 

De Weidevogel pagina 1                   De Weidevogel pagina 2                 De Weidevogel pagina 3

pagina1pagina3pagina2